In
timp ce fratii McDonald erau multumiti de succesul
lor, Kroc avea planuri mai mari pentru aceasta afacere.
El a semnat un acord de franciza cu cei doi frati
in 1954 si, pana la sfarsitul deceniului respectiv,
a deschis nu mai putin de 100 de restaurante.
?Ray
Kroc a dus afacerea la un alt nivel?, afirma James
Schrager, profesor al universitatii Chicago's Graduate
School of Business. In opinia acestuia, cheia succesului
lui Kroc a fost continua inovare.
Pornind
afacerea cu o revolutionare a utilizarii in regim
de franciza a restaurantelor, Kroc a reusit sa pastreze
un anumit nivel al acesteia creand un sistem prin
care proprietarii erau implicati, iar mancarea era
produsa la standardele minime. De asemenea, Kroc era
foarte priceput in a gasi locatiile ideale, indiferent
de costuri.
Anii
?60 au insemnat o rapida expansiune pentru McDonald?s.
Publicitatea era raspandita peste tot ? pe panouri
stradale, in reviste, la televizor. Asa ca au mai
deschis restaurante peste tot in Canada, Puerto Rico,
extinzand spatiul interior al acestora, pentru a oferi
locuri de servit. Au introdus logo-uri si reclame,
mascota fiind Ronald McDonald.
Kroc
a cumparat afacerea fratilor McDonald si a sarbatorit
cea de-a 10-a aniversare a companiei printr-o oferta
publica de actiuni. Pana in 1969, deschisese aproape
1.500 restaurante, iar la nivelul intregii companii,
se vindeau aproximativ 3.5 milioane de hamburgeri
zilnic.
McDonald
a democratizat stilul de a manca in oras, oferind
locatii neintimidante si, in acelasi timp, accesibile
? afirma Steve Anderson, presedinte si CEO al Asociatiei
Nationale a Restaurantelor. ?Cand a aparut McDonald's
pentru prima oara in oras, mai erau cateva restaurante,
dar erau genul de locuri in care s-ar fi dus doar
avocatii si doctorii pentru a cina in familie... Acum,
noua generatie nu mai are aceasta conceptie, indiferent
de situatia socio-economica?.
In
momentul in care femeile au intrat in masa pe piata
fortei de munca, McDonald's si-a orientat reclamele
catre copii.
De-a
lungul anilor ?70 au fost construite langa restaurantele
McDonald's locuri de joaca pentru copii si parcari,
astfel incat acestea au devenit destinatia ideala
pentru familiile ocupate, mai ales pentru gustarile
?pe fuga?.
De
asemenea, a fost extins meniul cu o linie completa
pentru dejun, introdusa in 1977 si cu ?Happy Meals?
in 1979 ? anul in care McDonald's a vandut hamburger-ul
cu numarul 30.000.000.000.
?La
inceputuri, interioarele erau pe baza de metal, fiind
intotdeauna curate, ceea ce reprezenta un aspect esential,
in special pentru mamici?, spune Richard Pillsbury,
fost profesor de geografie al Universitatii statului
Georgia, autor al lucrarii ?Restaurantele din Amercia
? in trecut si in prezent?. ?Nu ar fi existat McDonald's
daca nu ar fi existat automobilele si poluarea acestora,
deoarece curatenia interioarelor McDonald's a facut
diferenta.?.
In
timp ce Guvernul Statelor Unite exercita o politica
agresiva in strainatate, McDonald's ii urma exemplul,
extinzandu-se in Germania, Finlanda, Japonia, Australia,
Thailanda, Venezuela si Panama. Pana in 1985, puteai
intalni restaurantele McDonald?s in 43 de tari. La
sfarsitul Razboiului Rece, McDonald's a deschis un
restaurant in Moscova (1990), devenind astfel primul
ambasador al valorilor SUA in Rusia.
Cand
americanii au devenit preocupati de mediul inconjurator,
compania care crea permanent miliarde de ambalaje
atat pentru hamburgeri, cat si pentru bauturile racoritoare
comercializate, a inceput sa recicleze materialele.
Cand
americanii au devenit preocupati de greutatea lor
? in continua crestere ? McDonald's a inceput sa ofere
ca alternative meniuri mai sanatoase.
Avand
venituri anuale din intreaga lume de peste 20 de miliarde
de dolari, peste 30.000 de restaurante in 119 tari
si una din marcile cele mai usor de recunoscut, McDonald's
a devenit un simbol al culturii americane, chiar un
sinonim al acesteia.
Sursa: Wall-Street