Untitled Document
CoolPORTAL Cel mai coolportal de pe net-ul romanesc ! 
.: Utile :.
.: Articole :.
.: Articole :.
Untitled Document
> Home
> Chat
> Forum
> Jocuri
> Radio Online
> Program TV
> Relatii
> Horoscop
> Gratuitati
> Webcam Live
> Concerte
> CevaUtil - Blog
>

Parteneri

> Stiri
> Subtitrari
> Culinar
> Ziare/Reviste
> Bancuri
> Articole
> SMS
> Anunturi
> Download
 
 
.: Recomand :.
www.fashionlife.ro
www.sportingnews.ro

www.bloginvest.ro

www.glamcar.com
www.malefashion.rp
www.statusuri-belea.com

www.reduceri-incaltaminte.com

www.reduceri-haine.com
www.scoruri-live.com
www.gadgetswow.com
www.hotelulmeu.com
Home -> Articole -> Facultatiile de spaga
 
Facultatiile de spaga
 
Martorii
Joi, 15 Aprilie 2004 - Evenimentul Zilei

Desi nu este inclusa in programa scolara a nici unei institutii de invatamint, lectia spagii se preda aproape in orice scoala din Romania. Apelind la bani si cadouri, tinerii trec examene, termina facultati, obtin diplome.
Chiar daca nu ramin cu mare lucru din materiile predate, elevii si studentii - viitorii functionari, ingineri, oameni de afaceri sau judecatori - invata, in schimb, lucruri utile pentru lumea in care sint nevoiti sa traiasca. In facultate, ei afla, de pilda, cine sint oamenii potriviti pentru intermedierea unei spagi sau prin ce semne un functionar iti da de inteles cit trebuie sa-i pui in plic ca sa-ti rezolve problema.
MARTORII au colindat facultatile de stat si private din Romania sa vada daca pot obtine diplome de absolvire sau daca pot trece examene cu spaga. Ei au aranjat nu mai putin de trei examene si sint la un pas de a trece in anul trei dupa ce l-au cumparat inclusiv pe decanul unei facultati.
Vreti sa vedeti pe cit se mai vinde un profesor universitar din Romania? Urmariti reportajul din aceasta seara, de la 22.30, de pe PRIMA TV.
La Romano-Americana, Civilu’ merge la 200

Primele incercari le-am facut la universitatile particulare din Bucuresti. Auzisem ca in unitatile de invatamint private exista mai putina preocupare pentru scoala si ca aici, spre deosebire de facultatile de stat, trebuie sa ai doar bani, nu si minte. Ne-am dat insa repede seama ca ne-am inselat: banul face legea atit la scolile private, cit si la cele de stat. Am intrat in Universitatea Romano-Americana din Bucuresti. Era in perioada sesiunii de examene din iarna. Ne-am dat drept studenti in anul I, la Facultatea de Stiinte Economice, si am incercat sa ne gasim colegii printre tinerii care asteptau pe hol, la o tigara, sa intre la examen.

Tot anul I sinteti?
Da.
Ce examene aveti?
Toate.
Cite se pot aranja?
Nu stiu. Eu pot sa vorbesc cu o fata, care e sefa de an si care poate sa aranjeze.
A, prin ea se aranjeaza?
Da. Am mai facut asa. I-a dat unu’, o data, un plic cu 100 de para...
100 de parai? La ce examen, tata?
La Drept.
Si l-a luat?
L-a luat. La Drept e cel mai greu! Trec greu toti!
La ce merge sa aranjezi? La Drept Civil...?
Da, merge, da’ am inteles ca e 200 de dolari!
200 de dolari? Mama! Direct profesorului sau...?
Da! Lui ii spui.
Pai, eu ma gindeam la 50 de dolari.
Nu mai merge cu 50! Sint altele, tot asa, de la 200 de dolari in sus!
Banii se dau direct profesorului sau prin secretara?
Lui!

Spagi si la Spiru Haret

Ne-am incercat norocul si la Universitatea Spiru Haret. Am pretins ca sintem studenti la Drept si am incercat sa aflam de la colegi cam “ce pret au” profesorii de aici. Una dintre studente ne-a spus ca pentru 200 de euro putem trece examenul la Drept Civil. Din discutiile cu viitorii judecatori, procurori si avocati, ne-am dat seama ca sint profesori in aceasta facultate care nu se incurca atunci cind vine vorba despre spaga. Universitarii primesc intre 50 si 100 de euro pentru un examen pe care vrei sa-l iei fara sa stii o iota. Fiindca ne tot minunam auzind despre ce sume e vorba, eram intimpinati de fiecare data cu zimbete ironice. Daca le-am fi spus ca, pe vremea noastra, un profesor se imbuna cu un pachet de Kent si o sticla de Cola cumparata dupa ce faceam cheta la toata grupa, probabil ca nu ne-ar fi crezut.
In demersul nostru pe la facultatile din Bucuresti ne-am lovit insa si de refuzuri. Am incercat sa aranjam examenul cu o profesoara de limba engleza de la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, pe nume Mihaela Boldea. Femeia a refuzat din start cadoul pe care i-l aduseseram. S-a aratat ofensata de gestul nostru, asa ca am renuntat.

La facultatea maghiara, fara sa stii ungureste

Dupa ce ne-am lamurit cum stau lucrurile in Bucuresti, am vrut sa vedem daca se poate ajunge la aranjamente “studentesti” la universitatile din provincie. Am planuit sa facem mai multi ani de studiu intr-unul singur, fara sa dam pe la cursuri, sau pur si simplu sa cumparam diplome de licenta. Cumpararea unei diplome nu era chiar o idee aberanta, in conditiile in care care cu totii am auzit de scandalurile izbucnite in Romania din acest motiv, cum ar fi cele de la Iasi si de la Universitatea “Decebal” din Baile Herculane. De altfel, rectorul de la “Decebal” a fost chiar arestat sub acuzatia ca ar fi vindut diplome de studiu unor “eminenti studenti”, unii chiar cu grade pe umar. Ancheta a zguduit facultatea din Herculane, care ulterior a intrat sub tutela Universitatii Ecologice Bucuresti. Chiar daca nu am reusit sa cumparam diplome de licenta, in aceasta documentare am constatat ca multe dintre institutiile de invatamint din Romania sint, mai degraba, bune pentru pierdut timpul decit pentru a-ti face un viitor in viata. La Cluj, Bacau, Focsani, Buzau ori Iasi, tara s-a umplut de facultati. Aciuate prin tot felul de spatii darapanate, anexe de intreprinderi sau foste restaurante, institutiile respective iti reteaza din start pofta de carte. Ne-am dat seama ca rolul lor nu era sa ii invete carte pe studenti, ci pur si simplu sa scoata bani. Am vorbit cu secretare si profesori care erau de acord sa cumulam toti anii de facultate numai sa ne inscriem la ei, ca sa platim taxe de sute de dolari. Daca nu stiati, aflati ca nu trebuie sa stiti limba maghiara ca sa puteti invata intr-o facultate cu predare doar in limba... maghiara. Cel putin asa ne-a asigurat secretara de la Universitatea Sapientia din Cluj, care ne-a mai spus ca, la Facultatea de Geografie, putem lua licenta dupa doar doi ani de studiu.

Student la management in Valea Jiului

Pentru realizarea acestui reportaj, am decis sa ne inscriem la o facultate din Petrosani. Nu am ales intimplator Valea Jiului. Stiam ca “eruditul” inspector dintr-o primarie de sector, Cristian Popescu - Piedone, membru marcant al PSD, isi luase recent licenta in Stiinte Economice la aceasta universitate. Ne-am intrebat de ce un bucurestean cu relatii sus-puse a ales tocmai orasul minerilor ca sa faca o facultate. Aveam un motiv in plus pentru a testa seriozitatea acestei institutii de invatamint superior: presedintele Iliescu tocmai participase la deschiderea anului universitar de la Petrosani. Cum terminaseram deja o facultate, am cerut inscrierea, fara examen, direct in anul doi de studiu, la sectia Management de la Facultatea de Stiinte Petrosani. Decanul, Ilie Mitran, a aprobat cererea, asa ca am inceput a doua studentie. Dupa inscriere, am mai trecut pe la facultate doar in sesiunea din iarna. Erau de dat aproape 20 de examene pentru trecerea in anul 3. Multa materie de invatat? Mai bine zis, multa spaga de dat! Am abordat-o direct pe secretara facultatii:

Care profesori sint mai accesibili? Se poate aranja...?
Da.
Cu cine?
La domnul decan mergeti, cu un cartus de Kent. Si o sticla de ceva...
Whisky?
Da. Ceva mai bun!... Aici, la Sport, nu stiu sa va spun! Luati ceva! N-o sa mergeti cu mina goala!
Dar la restul materiilor? Cum putem afla?
Ma interesez eu.
Credeti ca fac o greseala daca le dau bani?
Mai, sint profesori care iau, dar cum sa-ti zic, prin intermediari... Aia nu-ti iau din mina, intelegi tu? Pentru ca toata lumea se fereste!
Dvs. ne puteti ajuta?
O sa ma interesez.

Am hotarit sa incepem “cu dreptul” facultatea, asa ca, inarmati cu o sticla de whisky si un cartus de Kent, ne-am prezentat la usa decanului Ilie Mitran. Aveam de asteptat, pentru ca in fata noastra era coada. Toti studenti, toti cu sacose pline in miini. Am intrat in vorba cu un “coleg de suferinta”.

Nu te supara, in ce an esti?
Patru.
Am o diferenta de dat cu decanul. M-am inscris in anul doi direct, stii, am facut a doua facultate....
Matematica?
Matematici financiare. Vreau sa-i dau un cadou, asa poate ma aranjeaza. Merge? Ai idee?
Da.
Primeste?
Toti primesc!
Si cum sa fac? Sa le dau direct sau prin intermediar?
Prin intermediari, ai grija cu cine te combini!
Adica sint tepari si in rindul astora care intermediaza?
Pai da!
Prin dreptul nostru trece o profesoara. Colegul mai mare mi-o arata: Asta-i Mariana Manea! Faci contabilitate cu ea.
Da, da! Am examen cu ea. Asta cum e? E a dracului?
50 de euro si ai scapat.
Cit?
Prin intermediar, 50 de euro.
Stau si ma gindesc, citeodata, daca as fi in locul lor nu prea as lua spaga. Mi-ar fi frica!
Ei din asta traiesc!

Ne-a venit rindul, asa ca unul dintre noi a intrat in biroul decanului. A vrut sa-i dea cadoul, insa nu l-a primit. Nu-l vazuse pe la cursuri si, probabil, nu avea incredere. Ne-am intors insa la secretara Angela Draghici, sa-i cerem ajutorul.

Sinteti in relatii bune cu el?
Eu sint. Dar am doua persoane pentru care trebuie sa ma duc la el si mi-e greu sa intervin si pentru a treia! Deci am niste obligatii!
Putem sa dam 50 de euro, 100 de euro maxim! 100 de euro, ca sa nu ne mai incurcam cu cadouri din astea...
Bine, o sa incerc! M-am interesat, in schimb, de Doctrine economice. Faci cu o doamna, Codruta Dura. Miine dimineata vine aici, la mine, si vorbesc cu ea, sa vad daca poti s-o dai...
Cit costa?
In cazul in care ea a dat cu celelalte grupe, sa vedem daca poate sa-ti dea o nota fara sa mai fi fost la examen... Sa-ti treaca nota ca si cind ai fi fost!
Ne-am intilnit si a doua zi cu secretara Angela Draghici.
Va dam acum bani?
Ei, acum imi dai pentru Codruta.
Aici este milionul pentru dvs. Asa....
Bine. Mersi!
Asta este milionul pentru doamna profesoara...
Bun!
Asa. 50 de euro pentru domnul decan...
Da.
Ii dam si cadoul?
Da. Am rezolvat la Doctrine, la doamna Codruta. Nu te mai duci la examen!
A zis ca pe la 12.00 vine sa treaca nota in catalog. Pentru profesorul de sport (n.r. - Ion Irimie) am vorbit cu secretara lui si a zis sa-i cumperi o sticla de ceva si o punga de cafea, ii dau si te rezolva ea.

Intr-o zi rezolvaseram trei examene, dintre care unul chiar avusese loc. Angela Draghici aranjase treaba chiar si cu decanul. Trebuia doar ca “studentul” sa faca act de prezenta la examenul de peste doua zile. A pierdut vremea vreo ora prin sala de curs, scriind pe foaie citeva formule fara sens. De altfel, nici colegii nu pareau sa aiba mai multe cunostinte despre matematici. Oriunde te uitai, foi goale pe banci.
Peste vreo saptamina, am trecut din nou pe la facultate. La matematici financiare aveam nota 5. Profesorul Mitran ne promovase. Si, la fel ca el, alti doi profesori. Zilele acestea sint din nou examene la facultate. Secretara a promis ca le aranjeaza si pe-astea. Cred ca in curind o sa terminam facultatea cu diploma in management.
Noi si Piedone de la PSD!

 
Dreapta
Cei mai bogati romani
Apple Computers
Despre Google.com
Portretul unui hacker
Top500 facultati ...
...toate
.: Publicitate :.
 
 
.: Forum :.
Ai chef de vorba ? Subiectul saptamanii: Spuneti-va parerea despre Dacia Logan !
Intra pe forum !
.: Director web :.
Ai un site si vrei sa-l faci mai cunoscut ?
Atunci ai nimerit bine !
Adauga-l chiar acum in director-ul CoolPortal
Adauga URL
.: Parteneri :.
Esti webmaster ? Vrei sa devi partener al acestui site ? Trimite un mail cu propunerea ta.
Trimite mail
 
 
 
Untitled
  2003-2005 by AdStart Solutions Toate drepturile rezervate.  
 
Text Link Ads script error: local_97490.xml does not exist. Please create a blank file named local_97490.xml.