Untitled Document
CoolPORTAL Cel mai coolportal de pe net-ul romanesc ! 
.: Utile :.
.: Articole :.
.: Articole :.
Untitled Document
> Home
> Chat
> Forum
> Jocuri
> Radio Online
> Program TV
> Relatii
> Horoscop
> Gratuitati
> Webcam Live
> Concerte
> CevaUtil - Blog
>

Parteneri

> Stiri
> Subtitrari
> Culinar
> Ziare/Reviste
> Bancuri
> Articole
> SMS
> Anunturi
> Download
 
 
.: Recomand :.
www.fashionlife.ro
www.sportingnews.ro

www.bloginvest.ro

www.glamcar.com
www.malefashion.rp
www.statusuri-belea.com

www.reduceri-incaltaminte.com

www.reduceri-haine.com
www.scoruri-live.com
www.gadgetswow.com
www.hotelulmeu.com
Home -> Articole -> Evolutia calculatoarelor
 
Evolutia calculatoarelor
 
         Momentul initial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus în anul 1830 o Masina Analitica care a anticipat în mod fascinant structura calculatoarelor actuale. Ideile sale au devansat cu peste 100 de ani posibilitatiile tehnologice ale vremii sale. Înaintea a mai fost încercari în acest domeniu ale lui Leibnitz si Pascal (sec al XVII-lea) .
         Urmatorul moment de referinta este anul 1937, când Howard Aiken, de la Universitatea Harvard a propus Calculatorul cu secventa de Comanda Automata, bazat pe o combinatie între ideile lui Babbage si calculatoarele elertromecanice, produse de firma IBM. Constructia acestuia a început în anul 1939 si s-a terminat în anul 1944, fiind denumit Mark I . El a fost în principal primul calculator electromecanic, fiind alcatuit din comutatoare si relee.
         Înlocuirea releelor cu tuburi electronice a constituit un important pas înainte. Rezultatul a fost concretizat în calculatorul ENIAC ( Electronic Numerical Integrator And Computer ), primul calculator electronic digital. El contine circa 18.000 de tuburi electronice si executa 5.000 de adunari pe secunda, având o memorie de 20 de numere reprezentate în zecimal. Programarea sa se realiza prin pozitionarea a circa 6.000 de comutatoare, cu mai multe pozitii. O semnificatie aparte o are faptul ca în arhitectura calculatoarelor Mark I si ENIAC, intrau mai multe elemente de calcul, ce lucrau în paralel la o problema comuna, fiind dirijate de o singura unitate de comanda . Aceasta solutie a fost aleasa datorita vitezei reduse a fiecarei unitati de calcul, în parte. La versiunea urmatoare s-a renuntat la aceasta structura paralela de calcul, deoarece s-a considerat ca viteza unei unitati de calcul, realizata cu circuite electronice, este suficienta . Solutia prelucrarii paralele a fost reluata ulterior dupa anii 80’ pentru marirea performantelor unui sistem de calcul; astfel în 1996 Firma INTEL a realizat un supercalculator ce foloseste peste 7000 de procesoare PENTIUM utilizând tehnica „de calcul masiv” (utilizat pentru simularea testelor nucleare, în cercetari genetice, spatiale, meteorologice).
         De remarcat ca la realizarea primelor calculatoare, în calitate de consultant al echipei, a lucrat si matematicianul John von Neumann, unul dintre matematicienii importanti ai secolului XX. De altfel, la realizarea calculatorului EDVAC ( primul calculator cu circuite electronice ) el a stabilit 5 caracteristii principale ale calculatorului cu program memorat :

1. Trebuie sa posede un mediu de intrare, prin intermediul caruia sa se poata introduce un numar nelimitat de operanzi si instructiuni .
2. Trebuie sa posede o memorie, din care sa se citeasca instructiunile si operanzii si în care sa se poata memora rezultatele.
3. Trebuie sa posede o sectiune de calcul, capabila sa efectueze operatii aritmetice si logice, asupra operanzilor din memorie.
4. Trebuie de asemenea sa posede un mediu de iesire, prin intermediul caruia un numar nelimitat de rezultate sa poata fi obtinute de catre utilizator.
5. Trebuie sa aiba o unitate de comanda , capabila sa interpreteze instructiunile obtinute din memorie si capabila sa selecteze diferite moduri de desfasurare a activitatii calculatorului pe baza rezultatelor calculelor.

Primul calculator comercializat a fost UNIVAC (UNIversal Automatic Computer ) realizat pe structura calculatorului EDVAC, în anul 1951. În anii urmatori, dezvoltarea calculatoarelor a devenit exploziva, la mai putin de zece ani intervenind câte o schimbare care a fost interpretata drept aparitia unei noi generatii de calculatoare. Ele pot fii clasificate astfel :
Generatia I (1946-1956) caracterizata prin :
• Hardware: relee, tuburi electronice ;
• Software: programe cablate, cod masina, limbaj de asamblare ;
• Capacitate de memorie : 2 Kocteti ;
• Viteza de operare : 10.000 de operatii/sec. ;
• Calulatoare : ENIAC, UNIVAC, IBM ;
Generatia a II–a (1957-1963) marcata de aparitia tranzistorului
• Hardware: tranzistoare, memorii cu ferite, cablaj imprimat ;
• Software : limbaj de nivel înalt ( Algol, Fortan)
• Memorie : 32 Kocteti ;
• Viteza : 200.000 de instructiuni/sec
• Calculatoare : IBM 7040, NCR501 ;
Generatia a III–a (1964- 1981) caracterizata prin :
• Hardware : circuite integrate ( la început pe scara redusa, apoi pe scara medie si larga ; scara de integrare se refera la numarul de componente electronice pe unitatea de suprafata ), cablaje imprimate multistrat , discuri magnetice, apararitia primelor microprocesoare ;
• Software : limbaje de nivel foarte înalt, programare orientata pe obiecte B.Pascal, programare structurata LISP, primele programe pentru grafica si baze de date .
• Memorie : 1÷2 Mocteti ;
• Viteza : 5.000.000 de operatii/sec ;
• Calculatoare : IBM 370 , FELIX
• Comunicatii : Primele comunicatii prin satelit, transmisia de date prin fibra optica.
Generatia a IV-a (1982-1989) caracterizata prin :
• Hardware: circuite integrate pe scara foarte mare ( VLSI ) , sisteme distribuite de calcul, apar microprocesoarele de 16/32 biti, primele elemente optice (discurile optice ) ;
• Software : Pachete de programe de larga utilizare, sisteme expert , sisteme de operare, se perfectioneaza limbajele de programare orientate pe obiect, baze de date relationale ;
• Memorie : 8÷10 Mocteti ;
• Viteza : 30 de milioane de instructiuni/sec ;
• Caculatoare : INDEPENDENT, CORAL, IBM (apar mai multe versiuni)

Generatia a V-a ( 1991- 2002 ) în curs de dezvolatare
• Hardware : circuite integrate pe scara ultralarga ULSI ( proiectare circuite integrate 3D ), arhitecturi paralele, alte solutii arhitecturale noi ( retele neurale etc. ), proiectele galiu-arsen .
• Software : limbaje concurente,programare functionala, prelucrare simbolica , baze de cunostiinte, sisteme expert evoluate,programe de realitate virtuala, acum apar si sistemele de operare windows. Aceasta perioada este marcata de aparitia internetului si extinderea rapida a acestei retele mondiale.
• Memorie : de la zeci,sute de Mocteti pâna la Gocteti ;
• Viteza : 1G de instructiuni /sec – 3 G de instructiuni/sec
• Comunicatiile: au atins un nivel nemaiintâlnit.. emisiile radio de ordinul GHz, retele globale pe fibra optica , retele de comunicare prin satelit.
Calculatoare : o gama foarte larga de calculatoare .

 
Dreapta
Cei mai bogati romani
Apple Computers
Despre Google.com
Portretul unui hacker
Top500 facultati ...
...toate
.: Publicitate :.
 
 
.: Forum :.
Ai chef de vorba ? Subiectul saptamanii: Spuneti-va parerea despre Dacia Logan !
Intra pe forum !
.: Director web :.
Ai un site si vrei sa-l faci mai cunoscut ?
Atunci ai nimerit bine !
Adauga-l chiar acum in director-ul CoolPortal
Adauga URL
.: Parteneri :.
Esti webmaster ? Vrei sa devi partener al acestui site ? Trimite un mail cu propunerea ta.
Trimite mail
 
 
 
Untitled
  2003-2005 by AdStart Solutions Toate drepturile rezervate.  
 
Text Link Ads script error: local_97490.xml does not exist. Please create a blank file named local_97490.xml.